Divendres, 19 de Abril de 2019
Ajuntament de Sant Jaume dels Domenys Ajuntament de Sant Jaume dels Domenys
Baix Penedčs
Catalunya
 
 
La Carronya
 
Cornudella
 
Lletger
 
L'Hostal
 
El Papagai
 
El Papiolet
 
Sant Jaume
 
La Torregassa
 

 
  
L'Hostal

L'antiga quadra de Giminells és per alguns autors identificada amb els llocs de L'Hostal Nou i L'Hostal de Dalt. Els primers documents que parlen de Giminells, "les rendes de Giminells", daten del segle XIV. El fogatjament de 1365-1370, parla de la "quadra de Giminells" amb 15 focs, i diu que pertanyia a Bertran de Gallifa. Evidentment, es refereixen a l'antic castell i les seves terres, que formaven la Baronia de Giminells i Torregassa.

El 1632, el llibre "Pràctica, forma i estil", de Lluís Paguero, ens cita Giminells explicant que la part civil depenia del baró i la criminal del rei.

Els senyors de la Baronia de Giminells i Torregassa eren els Busquets, que en la segona meitat del segle XVIII varen entroncar amb els Vayreda, família olotina. L'últim baró de Giminells i Torregassa va ser Joaquim Vayreda i Vila (1843-1894), gran pintor català, fundador de l'Escola d'Olot i ponent de les Bases de Manresa. La seva vídua va vendre la propietat el 1904 a causa d'un deute de 45.000 ptes. que tenia Vayreda en morir, causat per un fallit negoci d'electricitat.

El mas del Castellnou de Giminells o Gimenelles, del segle XVIII és situat damunt d'un petit turonet prop de L'Hostal de Dalt. El 1733, amb els enderrocs del castell vell, es va edificar el que avui coneixem com a castell de Gimenelles. Aquesta data es troba en diverses rajoles datades i firmades per el rajoler Duran.

El topònim Giminells, que segons Moll, sembla venir del llatí "geminellos", que significa bessons. Hom diu que aquests bessons poden correspondre a les dues muntanyes quasi simètriques que es troben a ponent del castell vell.

Del Castellvell de Giminells, situat més amunt, només en resten unes escasses runes, consistents en uns murs de pedra, d'aparell irregular, i la base d'una torre cilíndrica, feta amb pedra i fang, tot plegat de dimensions reduïdes.


MAPA
 
Turisme
Itineraris pel municipi
Centre Golf P&P Sant Jaume
 
Domenyencs