Diumenge, 17 de Octubre de 2021
Maspujols Maspujols
Organitzaciˇ
└mbit
 
 
Hist˛ria
 
Llocs d'interŔs
EsglÚsia M. Assumpta
Ermita de Sant Antoni
Plaša de l'Oli
 
Situaciˇ
Com arribar a Maspujols
PlÓnol del municipi
PlÓnol de la Urbanitzaciˇ Rocabruna
 

 
áá
Fills ilĚlustres

  └ngel Grau i Mata
Àngel Grau i Mata, fill de Maspujols, va nèixer a la casa pairal de cal Pujol el dia 3 d'agost de 1887. Els seus pares eren Josep M. Grau Vilanova i Emília Mata Nicolau, aquesta nascuda a Riudoms. El matrimoni va tenir diversos fills. La mare morí en nèixer el fill petit, Manuel, i un temps després el pare es tornà a casar, un fet que precipità la marxa dels fills de la casa pairal. Un any més jove que Higini Anglès, Àngel coincidí amb ell en la seva etapa al Seminari Diocesà de Tarragona. La seva relació fou molt bona i s'establiren lligams d'amistat entre tots dos, els quals perduraren en el temps. Fou company de fatigues de Mn. Higini en la recerca de músiques i cançons pròpies de Maspujols i d'altres indrets del Camp de Tarragona. Mn. Higini transcrivia la música i Àngel Grau prenia notes de les lletres que acompanyaven aquesta música.

Després, Àngel Grau decidí deixar el seminari i sentí una vocació literària. Es traslladà a Barcelona, on es guanyava la vida fent classes de grec i de llatí a la Universitat Autònoma de Barcelona, i entrà en contacte amb els cercles literaris i intel·lectuals de la ciutat. Eren nombroses les seves col·laboracions amb revistes i premsa del moment. Així conegué la que seria la seva dona, Júlia Aldaz i Demay, que d'ofici era bibliotecària, col·laborava a El Patufet. Es casaren el dia 12 de novembre de 1917. La cerimònia se celebrà a l'església de Sant Francesc de Paula. Un dels testimonis del seu matrimoni fou Joan Puig i Ferreter, escriptor i polític reconegut, i, a més, com Àngel, fill del Camp de Tarragona. Les inquietuds literàries uniren en una bona amistat Àngel Grau i Puig i Ferrater, llavors director de l'editorial Proa. Aquest li publicà, el 1930, l'única novel·la que se li coneix, El repòs imaginari, que és el número 4 de la col·lecció A Tot Vent.

Un altre motiu pel qual és conegut Àngel Grau és per la seva participació dins d'Unió Democràtica de Catalunya en els seus inicis com a partir polític. La Guerra Civil marca un parèntesi immens en tota aquesta activitat politicoliterària. Àngel Grau va tenir por dels moviments, reclusions, acusacions i assassinats que hi havia a Barcelona i pensà que estaria més segur a Mapsujols, i axí que decidí passar un temps a la casa pairal, acollit pel seu germà Joan.

Quan acabà la guerra, va tornar a la ciutat comtal, però la situació havia canviat molt. No va poder tornar a exercir de professor de la universitat, perquè el nou règim havia destituït els antics professors, titllats de catalanistes. La seva activitat literària continuà, tot i que restà inèdita.

A banda dels anys de la infantesa, i del temps de la guerra, Àngel Grau venia al poble dues vegades l'any: per Cap d'Any i per Pasqua. El seu darrer i definitiu viatge a Maspujols fou el 28 de desembre de 1952, on, a la casa pairal, caigué per les escales, fruit d'una embòlia, ja no va parlar mai més. Va morir el dia 23 de març de 1953 a l'edat de 65 anys.
 
Fills ilĚlustres
Josep M. Barenys i CavallÚ
└ngel Grau i Mata
Higini AnglŔs i PÓmies
 
Pintors
Joaquim Mir
CeferÝ OlivÚ
Juvenal Sansˇ
 
Altres artÝstes relacionats amb el municipi
Rosendo Linares
Fina Veciana
 
Serveis
Cerca al web
 

Servei ofert per OASI