Diumenge, 17 de Octubre de 2021
Maspujols Maspujols
Organitzaciˇ
└mbit
 
 
Hist˛ria
 
Llocs d'interŔs
EsglÚsia M. Assumpta
Ermita de Sant Antoni
Plaša de l'Oli
 
Situaciˇ
Com arribar a Maspujols
PlÓnol del municipi
PlÓnol de la Urbanitzaciˇ Rocabruna
 

 
áá
Pintors

  Joaquim Mir
Joaquim Mir i Trinxet, va nèixer a Barcelona l'any 1873 i morí a la mateixa ciutat l'any 1940.Des dels seus inicis artístics s'inclinà pel paisatge, amb preferència pels temes rurals. El 1899, juntament amb la seva família i Santiago Rusiñol, embarcà rumb a Mallorca. A Mallorca, mentre pintava al torrent de Pareis, va caure al buit.

Aquest desgraciat accident fou l'inici d'una nova etapa per a l'artista, tant personal com pictòrica, lligada al Camp de Tarragona, més concretament a Maspujols i a l'Aleixar. La caiguda agreujà el seu desequilibri psíquic i, en conseqüència, els seus familiars decidiren recloure'l a l'Institut Pere Mata de Reus, on romangué durant el període inclòs entre l'11 de gener de 1905 i el 28 d'octubre de 1906. Es pot considerar aquest dia com el primer de la seva estada voluntària al Baix Camp, que acabà el 1913, quan es traslladà amb la seva mare i la seva germana a Mollet del Vallès. El pintor va viure a Maspujols fins al començament de 1907, quan establí la seva residència a l'Aleixar, encara que continuà pintant a Maspujols.

Fruit de l'època viscuda a Maspujols i l'Aleixar, són seus els olis i pastels, en què destaquen els colors, principalment blaus, compensats amb ocres, que tenen una temàtica quasi constant: el campanar de Maspujols vist des de diferents punts del terme. Però hi ha altres elements que, encara que siguin secundaris a simple vista, aporten als quadres una força considerable, com són les nuvolades i les exagerades fumaroles. Poble escalonat, a aquest oli, que plasma el poble de Maspujols, és acompanyat almenys de sis olis més i un altre quadre amb tècnica mixta que també representen diferents indrets del poble.

Des del febrer de 2006, aquests indrets estan indicats, com també ho estan a l'Aleixar, amb una reproducció fotogràfica dels quadres de Mir acompanyada d'una breu descripció. Aquestes fotografies formen part d'un projecte que ens proposa la Diputació de Tarragona sota el guiatge de Fina Anglès: la ruta Joaquim Mir a Maspujols i l'Aleixar, amb l'acompanyament de versos de Marià Manent.
 
Quadre "Poble escalonat"

 
Fills ilĚlustres
Josep M. Barenys i CavallÚ
└ngel Grau i Mata
Higini AnglŔs i PÓmies
 
Pintors
Joaquim Mir
CeferÝ OlivÚ
Juvenal Sansˇ
 
Altres artÝstes relacionats amb el municipi
Rosendo Linares
Fina Veciana
 
Serveis
Cerca al web
 

Servei ofert per OASI