Divendres, 19 de Abril de 2019
Ajuntament de Sant Jaume dels Domenys Ajuntament de Sant Jaume dels Domenys
Baix Penedčs
Catalunya
 
 
La Carronya
 
Cornudella
 
Lletger
 
L'Hostal
 
El Papagai
 
El Papiolet
 
Sant Jaume
 
La Torregassa
 

 
  
Turisme

  Itineraris pel municipi
:: Itinerari Sant Jaume - Els Arcs
:: Itinerari Cornudella - Lletger
:: Recorregut per camins de Lletger
:: Ruta per Sant Jaume
:: Ruta pels municipis de les muntanyes del Montmell

  Ruta per Sant Jaume
ARXIU ILˇLUSTAT DE LA RUTA PER SANT JAUME EN PDF
 
 
Ruta dissenyada per la Carme Sivill

Sant Jaume dels Domenys és un dels municipis situats al peu del Montmell, té un territori de 24,40 km2 de superfície i  compta amb una població de 2.556 habitants (any 2013). El territori té nuclis de població molt dispersos.


Començarem la visita per l’església parroquial de Sant Jaume, edifici que va ser inaugurat l’any 1702 (s. xviii). En destaca la peça més antiga que es conserva, la pica baptismal, d’estil visigòtic dels segles vii-ix. Té forma quadricular i és d’un sol bloc de pedra.


En sortir, situada al costat de l’església, es troba la Rectoria,de la façana del qual destaca la portalada d’arc de pedra. A l’alçada de la planta principal, hi ha una gàrgola antiga i una inscripció –1696– a l’alçada de la llinda. A l’interior s’hi troben diversos arcs de pedra datats aproximadament del segle xiii.  A la part posterior hi ha l’Hort de la Rectoria, on es troben unes tombes medievals de persones adultes i nens; són antropomorfes de cristians medievals.


Seguim per la carretera que ens durà al nucli de l’Hostal, on destaca el Castell deGimenelles, coneguda com “el castell nou”. Va ser la nova fortalesa dels feudals del segle  xviii i, posteriorment, va tenir l’ús de casa de pagès. Actualment, és un allotjament rural. Altres cases pairals que hi destaquen són Les Orenetes i Cal Cabrer, totes dues també allotjaments rurals.


Continuem per la mateixa carretera fins a la Torregassa. En aquest nucli hi destaca la façana de la masia de Cal Palau, datada de l’any 1771, i la masia de Cal Gassó, datada de l’any 1806. El barri també compta amb la Societat Cultural i Recreativa de la Torregassa, fundada l’any 1946.


Continuem per la mateixa via fins al Papiolet.En aquest nuclicomençarem la visita per l’església de Nostra Senyora dels Àngels, edifici d’una sola nau i absis al darrere de l’altar major. Té el campanar de cadireta i a l’altar major hi ha una talla de la Mare de Déu dels Àngels. L’església es va construir l’any 1950.


Continuarem el passeig fins a la seu social de la Societat Cultural i Recreativa del Papiolet,on podrem veure un entorn especial del Baix Penedès i gaudir-ne.


Tornem a Sant Jaume, el traspassarem i anirem per la carretera que va a la Múnia. Trobarem la Carronya;aquest barri està dividit en dos nuclis. No gaire lluny, destaca el mas de Gomila, situat al contrafort del Montmell. Consta de diverses dependències dedicades a les feines pròpies de la pagesia.


Seguirem la visita en direcció a Cornudella. A tocar de la riera del barri, trobarem el pont romà. Té una alçada de 4,5 metres per 2 metres d’amplada. L’alçada sobre el torrent és de 3,2 metres. El pont és romà i es va construir per passar el torrent de Ca l’Antic.


Continuem en direcció a  Lletger. Aquest nucli de població està situat damunt d’un turó de 200 m d’alçada. Començarem el passeig fent una visita a l’església de Santa Marina i  Sant Andreu, de tradició romànica (segles x-xii). Actualment, està reformada i té una sola nau amb un creuer petit i un absis semicircular.


Seguirem la visita contemplant les restes de la Torre de Guaita. És de planta circular i està construïda de pedra; té una alçada de 8 metres i originàriament tenia caràcter de defensa.


Podem fer una parada a la Societat Cultural i Recreativa de Lletger, fundada l’any 1920. També hi destaca ca l’Archs, actualment allotjament rural.


Als afores, situat a prop de la riera de Marmellar, es troba la masia Vallfort, un edifici sostingut per contraforts, de caire defensiu i construït per carreus irregulars.  Actualment és allotjament rural.


Continuem l’itinerari per la carretera de Sant Jaume en direcció al Vendrell. Adjunt al nucli de Sant Jaume, trobareu els Arquets, al costat del polígon industrial del qual hi destaca l’aqüeducte romà dels Arquets. És una obra arqueològica dels segles iv-v de l’era cristiana i de gran interès per a la comarca. Tenia la finalitat d’abastir d’aigua una vil·la romana propera i es va construir amb pedres de diverses mides ajuntades amb el morter romà clàssic. Té una alçada d’uns 4 metres i entre els pilars hi ha uns 3 metres de distància; la llargada total és d’aproximadament 70 metres. Avui només se’n conserven tres trams dempeus. A prop hi ha la masia dels Arcs, el lloc on acabava l’aqüeducte.


Tot seguit, anirem fins a l’ermita de la Mare de Déu dels Arquets (del Roser). La seva façana té un arc rebaixat i en una pedra hi ha gravada la data 1821. És un edifici d’una sola nau i té el campanar de cadireta. L’ermita allotja una talla d’un Crist del segle xvii.  De les cases que envolten l’ermita cal destacar-ne la masia de ca l´Oller, edifici restaurat de tres plantes construïda amb carreus irregulars; en ressalta la data de la façana: 1848.


Què no us heu de perdre?


-          Pica baptismal i tombes antropomorfes


-          Aqüeducte romà dels Arquets


-          Torre de guaita de LletgerOn trobareu productes de proximitat?


–        Agrobotiga Domenys - Cooperativa Agrícola de Sant Jaume dels Domenys
 
Quins cellers podeu visitar?


 -   Archs Cellers, SL (Lletger)  http://www.archscellers.com


-   Cellers Domenys (Sant Jaume)  www.latevacooperativa.com


 
Recomanacions:

Abans de començar la visita a Sant Jaume dels Domenys, podeu consultar la pàgina web http://www.santjaumedelsdomenys.cat/

Així, podreu preparar la visita a la població de forma còmoda.

 
Turisme
Itineraris pel municipi
Centre Golf P&P Sant Jaume
 
Domenyencs