Divendres, 19 de Abril de 2019
Ajuntament de Sant Jaume dels Domenys Ajuntament de Sant Jaume dels Domenys
Baix Penedčs
Catalunya
 
 
La Carronya
 
Cornudella
 
Lletger
 
L'Hostal
 
El Papagai
 
El Papiolet
 
Sant Jaume
 
La Torregassa
 

 
  
Turisme

  Itineraris pel municipi
:: Itinerari Sant Jaume - Els Arcs
:: Itinerari Cornudella - Lletger
:: Recorregut per camins de Lletger
:: Ruta per Sant Jaume
:: Ruta pels municipis de les muntanyes del Montmell

  Ruta pels municipis de les muntanyes del Montmell
ARXIU ILˇLUSTRAT DE LA RUTA PEL MONTMELL EN PDF


Ruta dissenyada per la Carme Sivill
 
 

A l’ombra de la serralada del Montmell

A poca distància de la franja marítima, es troba el sostre del Baix Penedès, un contrast paisatgístic amb pendents de 861 metres d’alçada amb el puig de la Talaia, que no us heu de perdre, i on podreu descobrir la serralada del Montmell, amb la vall de Sant Marc i la vall d’Arca, naturalment de la mà dels territoris i dels nuclis de població que integren aquest espai natural.

Gaudireu dels cims més abruptes, com el puig de les Forques (707 m), el puig de Migdia (689 m), el puig de la Cova (671 m) o el puig de Cabriol (640 m), els pendents dels quals protegeixen tant les ermites i castells, com les valls amb les vinyes, els ametllers, els camps de conreu, les masies i els llogarrets que adapten el seu dia a dia al desnivell natural de la muntanya, alhora que acullen restes i vestigis dels seus avantpassats, com l’aqüeducte romà dels Arquets.

Aquesta ruta comença per la Bisbal, per seguir pel coll de Santa Cristina cap a Mas Arbonès i Masllorenç, per anar pujant i serpentejant per la serralada entre les valls i els cims del Montmell i acabar baixant per les Ventoses fins a Sant Jaume dels Domenys, observant la Roca Vermella, el puig de la Cogulla (495 m) i el puig de la Tiula (413 m).

Us animem a viure i experimentar aquests contrastos, per descobrir els indrets més elevats del Baix Penedès, ja sigui amb un passeig pels diferents nuclis i pobles, o bé caminant pels senders que travessen els racons més íntims de l’espai natural.

Us podeu baixar els tracks per fer aquesta ruta amb el GPS en aquest enllaç:


 

 

La Bisbal del Penedès té un territori de 32,5 km2 de superfície i compta amb una població de 3.497 habitants (any 2013).

 

Començarem la visita a la població fent una passejada fins a arribar a la plaça Major, on es troba el castell de la Bisbal, edifici dels senyors de la Bisbal, documentat els segles xiii-xiv. Per continuar, ens dirigirem a l’església parroquial de Santa Maria: és una construcció moderna d’estil neogòtic que consta d’una nau central i dues laterals. El campanar és una torre vuitavada que, en general, ofereix un aspecte medieval. A l’interior destaca l’orgue de l’any 1989.

 

Continuarem el passeig fins a l’Escola, un edifici senzill que destaca per l’estructura rectangular amb una cúpula circular i amb un sostre cònic. Fou inaugurada el juliol de 1923. Seguint en direcció a la carretera de la Joncosa del Montmell, pel camí del cementiri trobareu Mas Vilella, una masia del segle xvi.

Sortint de la Bisbal, situat a uns quilometres del centre en direcció a Llorenç del Penedès, per la carretera trobarem el nucli de l’Ortigós. Consta d’un conjunt de cases senzilles i en destaca l’edifici de la Torre Rodona (la Torre dels Moros). Es creu que era una torre de guaita del segle xi. Té una forma rodona, és formada per pedres grans irregulars i té una alçada aproximada de 6 metres.

També destaquen altres masies d’interès, com el mas de Ca l’Alegret, construït l’any 1773, i el mas del Sol, datat de l’any 1730.

La visita seguirà fins a l’ermita de Fàtima, situada a la sortida del poble, un edifici beneït l’any 1957. Si us adreceu als afores de la població en direcció a Valls, per la carretera C-51, hi trobareu el Mas Llagostera, una casa datada d’abans del segle xvii. Està restaurada i, actualment, té funcions d’allotjament rural.

 

Finalitzarem l’itinerari a l’ermita de Santa Cristina i la casa de l’ermità. És un edifici situat a uns pocs quilometres del centre de la Bisbal, en direcció a Valls. L’ermita és d’estil romaniconeogòtic (s. xii) i la capella actual és datada de l’any 1804. A la façana es poden veure dues entrades, la de l’ermita i la de la casa de l’ermità. El material de la construcció és de pedra i d’una sola nau.

 

Què no us heu de perdre?

         La diada castellera que se celebra per la Festa Major (15 d’agost)

 

On podeu trobar productes de proximitat?

         Agrobotiga - Cooperativa Agrícola (Horari: de dilluns a dissabte: de 9 h a 13 h)

         Oli d'oliva Torclum    http://torclum.com/index.asp

 

Quins cellers podeu visitar?

         Mas Vilella  http://janeventura.com/el-nostre-celler/

 

 

Per a més informació:

http://turisme.baixpenedes.cat/index.php/gastronomia/2013-07-01-08-56-44

 

 

 

Recomanacions:

Abans de començar la visita a la Bisbal del Penedès, podeu consultar la pàgina web http://www.bisbalpenedes.com/web/ Així, podreu preparar la visita a la població de forma de còmoda.

 

El municipi deMasllorenç està situat a la part de ponent de la comarca del Baix Penedès, limitant amb l’extrem de llevant de l’Alt Camp. El territori, accidentat pels contraforts de la serralada del Montmell, té una extensió de  6,6 km2 i una població de 534 habitants (any 2013).

 

A part del nucli de Masllorenç, el municipi compta amb Masarbonès, on començarem la visita. Els seus orígens cal cercar-los en una torre de defensa cristiana del temps de la Reconquesta, de la qual encara queden vestigis a la casa coneguda amb el renom de Cal Martí. Posteriorment, aquest edifici es va ampliar fins a adquirir les característiques d’una masia tradicional, que corona el cim del turó on està ubicat el poble. Amb el temps, a aquesta masia s’hi van afegir les cases de cal Curt i cal Calbet –actualment, habitatge d’ús turístic–, i altres que encara conserven els caràcters propis de l’arquitectura popular de la zona.

 

Tot seguit, per la carretera TV 2042, arribarem al centre històric de Masllorenç. La visita a la població la farem fent una passejada pels carrers del centre històric. Hi destaquen les voltes de Cal Baró, restes d’un nucli fortificat. Algunes de les cases del lloc conserven els arcs propis de la baixa edat mitjana.

 

Seguirem el recorregut fins a arribar a l'església parroquial de Sant Ramon de Penyafort,edifici beneït l’any 1780 per mossèn Josep Verdaguer, d'estil barroc clàssic i amb planta de creu llatina inscrita en un rectangle i coberta amb volta de canó. El campanar és datat de l’any 1855 i està coronat per l’àngel Llorenç. La casa rectoral disposa d’un espai dedicat al Museu Parroquial (cal concertar visita).

 

A prop del poble, hi ha una antiga pedrera, que es va començar a explotar cap a l’any 1867 i d’on, a partir de 1893, es van extreure blocs per a les obres de construcció de la Casa Milà i el temple de la Sagrada Família de Barcelona, a càrrec de l’arquitecte Antoni Gaudí.

 

Arreu del municipi es poden contemplar diverses construccions de pedra seca (barraques, pous i marges).

 

On trobareu productes de proximitat?

         Agrobotiga - Cooperativa Agrícola. Agrícola Bon Mas

Horari: de dl. a ds. de 9 h a 13 h i de 16.30 h a 19.30 h. Dg. de 9 h a 13 h

         Cal Nicasi (embotits casolans)

Horari: dt., dc. i dj. de 9 h a 13.30 h. Dv. i ds. de 17.30 h a 20 h

         Ca la Teressita (embotits casolans)

Horari: de dl. a dg. de 8 h a 12.30 h. De dl. a dv. de 17 h a 19 h (calateressita@yahoo.es)

 

Què no us heu de perdre?

         Festa de Sant Ramon de Penyafort (7 de gener): l’església de Masllorenç es va dedicar al sant penedesenc l’any 1602, un any després de la seva canonització, i és l’única parròquia de l’arquebisbat de Tarragona que el té com a patró

         Fira de l’Associació Empresarial de Masllorenç (el primer diumenge de juliol)

         Festa Major d’estiu (el primer diumenge d’agost)

 

Per a més informació:


 

Recomanacions:

Abans de començar la visita a Masllorenç, podeu consultar la pàgina web http://www.masllorenc.altanet.org/  Així, podreu preparar la visita a la població de forma còmoda.

 

El Montmell és el municipi situat a la serralada que duu el seu nom, i que constitueix el punt més elevat de la comarca del Baix Penedès. Té un territori extens, de 72’80 km2 de superfície, i està en l’àmbit de protecció de la xarxa Natura 2000 i del Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN) a Catalunya. Compta amb una població de 1.474 habitants (any 2013). L’entorn està format, a més de la serra del Montmell, per la serra de la Montjoia, el puig de les Forques, el puig del Castellot i el de la Creu.

 

Començarem la visita al Montmell per Can Ferrer de la Cogullada. Primer, trobarem situada a la cruïlla de les carreteres de Vila-rodona / Can Ferrer  (TV 2443 i TV 2444)  la Pedra Dreta, element de la cultura megalítica, considerat un senyal funerari. Té la mateixa datació que els vestigis propers del bronze mitjà (1500-1250 aC).

 

Al nucli urbà, s’hi troba l’església de Sant Miquel, edifici modern de l’any 1945. El poble té unes dimensions molt reduïdes, ja que consta aproximadament d’una vintena de cases. Destaquen la casa pairal que ha donat el nom al lloc i la
masia Puig-Adoll, actualment allotjament rural.

 

Seguint per la carretera TV 2443, es passa per la vall de Sant Marc. En aquest indret als peus del Montmell veureu Cal Sant Marc, habitacle que es va construir per allotjar la imatge del sant, que es trasllada una vegada a l’any a l’ermita originària, situada al turó de més amunt, a 711 m d’alçada.

 

L’ermita romànica de Sant Marc és un, edifici documentat l’any 1370 i barreja els estils romànic i gòtic (absis). El campanar és de cadireta, i al costat hi ha les restes de la casa de l’ermità. En aquest espai es celebra el tradicional aplec el diumenge més proper al 25 d’abril, festivitat del sant. L’accés es fa a peu.

 

Seguirem per la carretera TV 2443 fins a trobar una cruïlla que ens durà fins a la Joncosa de Montmell. Primerament ens adreçarem a l’àrea recreativa del Montmell per poder gaudir d’aquest espai natural; des d’aquí, fent un passeig per un paisatge molt entranyable, trobarem l’església nova de Sant Miquel, del 1598, on destaca l’absis de forma semicircular. Més amunt hi ha l’església romànica de Sant Miquel. És del segle xii  i està situada als peus del castell. Va ser restaurada l’any 1953. Al cim hi ha les restes del castell del Montmell, situat a 860 m d’alçada. L’accés és difícil. Data del 976 i és d’estil romànic. Va ser bastit amb finalitats de defensa.

 

Tornant al poble, es pot fer un passeig agradable pels carrers i contemplar l’església parroquial de la Joncosa, del 1862. Consta de tres naus, el campanar acaba en punxa i la torre té finestres d’arc. Veurem també edificis singulars, com Cal Cintet (Mas Vidal), un edifici situat al carrer Major. És una casa senyorial del segle xviii, en la qual destaquen els elements de la façana principal. Un altre edifici és Cal Ventosa, avui convertit en seu de l’Ajuntament del Montmell.

 

Tornarem per la mateixa carretera fins arribar a Aiguaviva, on podrem contemplar la masia de la Casa Gran d’Aiguaviva. Destaca l’edifici en conjunt i en especial els diversos elements de la façana. Per altra banda, l’església de Sant Pere d’Aiguaviva es va beneir l’any 1930 i és d’estil neoromànic. Va ser construïda al damunt d’una altra de romànica.

 

La font Major i la font del Lleó aporten aigua a una bassa molt gran, que a l’edat mitjana feia funcionar un moli hidràulic que encara es pot observar.

 

Sortint de la població en direcció a Sant Jaume dels Domenys, a uns 5 km per la carretera TP 2442 trobarem, a mà esquerra, l’accés a la Talaia Mediterrània. A uns 500 m, hi ha un camí en direcció a la Moja i a les restes del nucli de Marmellar. Aquest poble és deshabitat des dels anys setanta, té l’accés difícil i és millor de fer-lo a peu. Riera amunt, hi ha les restes del castell de Marmellar, dels segles xiv i xv, convertit amb els anys en pavelló de caça del senyor. Alberga l’església romànica de Sant Miquel, les pintures  de la qual es poden veure al Museu Nacional d’Art de Catalunya -MNAC. El seu campanar és un dels emblemesdel municipi.

 

Què no us heu de perdre?

         L’aplec de Sant Marc, que es celebra el diumenge més proper al 25 d’abril, festivitat del sant.

         L’aplec que es celebra a l’àrea recreativa de la Joncosa per la Segona Pasqua.

         La Fira d’Oficis que es celebra la vigília del segon diumenge d’octubre.

 

On trobar productes de proximitat?

         Calçots del Montmell    http://www.calsotdelmontmell.cat/

         Agrobotiga Cal Joan de la Torre aiguavivafruitscb@hotmail.com (vall de Sant Marc)

 

Per a més informació:

http://turisme.baixpenedes.cat/index.php/gastronomia/2013-07-01-08-56-44

 

Recomanacions:

Abans de començar la visita al Montmell, podeu consultar la pàgina web. Així podreu preparar millor la visita a la població de forma còmoda.


 

Sant Jaume dels Domenys és un dels municipis situats al peu del Montmell, té un territori de 24,40 km2 de superfície i  compta amb una població de 2.556 habitants (any 2013). El territori té nuclis de població molt dispersos.

 

Començarem la visita per l’església parroquial de Sant Jaume, edifici que va ser inaugurat l’any 1702 (s. xviii). En destaca la peça més antiga que es conserva, la pica baptismal, d’estil visigòtic dels segles vii-ix. Té forma quadricular i és d’un sol bloc de pedra.

 

En sortir, situada al costat de l’església, es troba la Rectoria,de la façana del qual destaca la portalada d’arc de pedra. A l’alçada de la planta principal, hi ha una gàrgola antiga i una inscripció –1696– a l’alçada de la llinda. A l’interior s’hi troben diversos arcs de pedra datats aproximadament del segle xiii.  A la part posterior hi ha l’Hort de la Rectoria, on es troben unes tombes medievals de persones adultes i nens; són antropomorfes de cristians medievals.

 

Seguim per la carretera que ens durà al nucli de l’Hostal, on destaca el Castell deGimenelles, coneguda com “el castell nou”. Va ser la nova fortalesa dels feudals del segle  xviii i, posteriorment, va tenir l’ús de casa de pagès. Actualment, és un allotjament rural. Altres cases pairals que hi destaquen són Les Orenetes i Cal Cabrer, totes dues també allotjaments rurals.

 

Continuem per la mateixa carretera fins a la Torregassa. En aquest nucli hi destaca la façana de la masia de Cal Palau, datada de l’any 1771, i la masia de Cal Gassó, datada de l’any 1806. El barri també compta amb la Societat Cultural i Recreativa de la Torregassa, fundada l’any 1946.

 

Continuem per la mateixa via fins al Papiolet.En aquest nuclicomençarem la visita per l’església de Nostra Senyora dels Àngels, edifici d’una sola nau i absis al darrere de l’altar major. Té el campanar de cadireta i a l’altar major hi ha una talla de la Mare de Déu dels Àngels. L’església es va construir l’any 1950.

 

Continuarem el passeig fins a la seu social de la Societat Cultural i Recreativa del Papiolet,on podrem veure un entorn especial del Baix Penedès i gaudir-ne.

 

Tornem a Sant Jaume, el traspassarem i anirem per la carretera que va a la Múnia. Trobarem la Carronya;aquest barri està dividit en dos nuclis. No gaire lluny, destaca el mas de Gomila, situat al contrafort del Montmell. Consta de diverses dependències dedicades a les feines pròpies de la pagesia.

 

Seguirem la visita en direcció a Cornudella. A tocar de la riera del barri, trobarem el pont romà. Té una alçada de 4,5 metres per 2 metres d’amplada. L’alçada sobre el torrent és de 3,2 metres. El pont és romà i es va construir per passar el torrent de Ca l’Antic.

 

Continuem en direcció a  Lletger. Aquest nucli de població està situat damunt d’un turó de 200 m d’alçada. Començarem el passeig fent una visita a l’església de Santa Marina i  Sant Andreu, de tradició romànica (segles x-xii). Actualment, està reformada i té una sola nau amb un creuer petit i un absis semicircular.

 

Seguirem la visita contemplant les restes de la Torre de Guaita. És de planta circular i està construïda de pedra; té una alçada de 8 metres i originàriament tenia caràcter de defensa.

 

Podem fer una parada a la Societat Cultural i Recreativa de Lletger, fundada l’any 1920. També hi destaca ca l’Archs, actualment allotjament rural.

 

Als afores, situat a prop de la riera de Marmellar, es troba la masia Vallfort, un edifici sostingut per contraforts, de caire defensiu i construït per carreus irregulars.  Actualment és allotjament rural.

 

Continuem l’itinerari per la carretera de Sant Jaume en direcció al Vendrell. Adjunt al nucli de Sant Jaume, trobareu els Arquets, al costat del polígon industrial del qual hi destaca l’aqüeducte romà dels Arquets. És una obra arqueològica dels segles iv-v de l’era cristiana i de gran interès per a la comarca. Tenia la finalitat d’abastir d’aigua una vil·la romana propera i es va construir amb pedres de diverses mides ajuntades amb el morter romà clàssic. Té una alçada d’uns 4 metres i entre els pilars hi ha uns 3 metres de distància; la llargada total és d’aproximadament 70 metres. Avui només se’n conserven tres trams dempeus. A prop hi ha la masia dels Arcs, el lloc on acabava l’aqüeducte.

 

Tot seguit, anirem fins a l’ermita de la Mare de Déu dels Arquets (del Roser). La seva façana té un arc rebaixat i en una pedra hi ha gravada la data 1821. És un edifici d’una sola nau i té el campanar de cadireta. L’ermita allotja una talla d’un Crist del segle xvii.  De les cases que envolten l’ermita cal destacar-ne la masia de ca l´Oller, edifici restaurat de tres plantes construïda amb carreus irregulars; en ressalta la data de la façana: 1848.

 


Què no us heu de perdre?

-          Pica baptismal i tombes antropomorfes

-          Aqüeducte romà dels Arquets

-          Torre de guaita de Lletger

 

On trobareu productes de proximitat?

         Agrobotiga Domenys - Cooperativa Agrícola de Sant Jaume dels Domenys


 

Quins cellers podeu visitar?

- Archs Cellers, SL (Lletger)  http://www.archscellers.com

 

- Cellers Domenys (Sant Jaume)  www.latevacooperativa.com

 

 

Recomanacions:

Abans de començar la visita a Sant Jaume dels Domenys, podeu consultar la pàgina web http://www.santjaumedelsdomenys.cat/ Així, podreu preparar la visita a la població de forma còmoda.

 
Turisme
Itineraris pel municipi
Centre Golf P&P Sant Jaume
 
Domenyencs