Divendres, 19 de Abril de 2019
Ajuntament de Sant Jaume dels Domenys Ajuntament de Sant Jaume dels Domenys
Baix Penedčs
Catalunya
 
 
La Carronya
 
Cornudella
 
Lletger
 
L'Hostal
 
El Papagai
 
El Papiolet
 
Sant Jaume
 
La Torregassa
 

 
  
Turisme

  Itineraris pel municipi
:: Itinerari Sant Jaume - Els Arcs
:: Itinerari Cornudella - Lletger
:: Recorregut per camins de Lletger
:: Ruta per Sant Jaume
:: Ruta pels municipis de les muntanyes del Montmell

  Recorregut per camins de Lletger
 
Aquest recorregut comença a la plaça de la Torre de Lletger. Aquesta torre de guaita, que servia per comunicar-se amb les torres veïnes (Banyeres, el Castellot – Castellví de la Marca), fou construïda al segle X amb pedra i materials senzills, és de planta circular i té una alçada d'uns 8 metres. La primera referència documentada és del 1410. Des de la plaça s'agafa el camí del Raval, que surt del darrera de la placeta de l'ermita de Sant Andreu i Santa Marina, patrons del poble. L'ermita fou documentada per primera vegada l'any 1414, amb motiu d'una visita pastoral feta el mes de juliol, tot i que es va construir entre els segles X i XII. Presenta al seu interior una sola nau, un petit creuer i un absis semicircular. Hi destaca un gran arc de mig punt fet de pedra, d'origen possiblement romànic. Es creu que aquesta capella formava part del castell de Lletger.


Pel camí de Cal Soques s'arriba al Pont romà,a ponent de Cornudella, vestigi històric i mostra del pas dels romans per les nostres terres. El pont romà, que és d'una sola arcada, travessa el torrent de Ca l'Antic. Aquest pont està relacionat amb l'aqüeducte romà que trobarem més endavant.


A Cornudella es creua la carretera per arribar a l'ermita de la Mare de Déu dels Arquets. Les primeres notícies documentals d'aquesta construcció dedicada a la Mare de Déu del Roser són de l'any 1636. Fou cremada l'any 1936 i restaurada cap als anys 50 del segle passat. Aquí s'hi celebra cada any l'aplec de Dilluns de Pasqua, en què, després de la missa i la processó, es dóna compte de l'arròs popular. Als voltants també es ve celebrant la Romeria de la Virgen del Rosario, l'últim cap de setmana del mes de maig.


Des de l'ermita es segueix camí fins a l'Aqüeducte romà, sens dubte l'obra hidràulica de més interès que es conserva al Penedès. Segons sembla va ser construïda per abastar d'aigua la gran vila romana, situada on avui hi ha la masia dels Arcs. Data probablement dels segles IV o V de l'era cristiana. Actualment es conserven tres trams, d'un, dos i tres arcs, respectivament, amb una alçada de quatre metres i una llargada total de 12,7 metres. Des d'aquí es continua pel camí de Can Marc, per creuar el torrent del mateix nom fins arribar a Lletger, per on s'entra pel carrer del Sol, fins a la plaça de la Torre on finalitza el recorregut.

 
Turisme
Itineraris pel municipi
Centre Golf P&P Sant Jaume
 
Domenyencs